Skocz do zawartości


Ikona Witajcie!

Zapraszamy do rejestracji na naszym forum :) Pomocny będzie dla Was Przewodnik dla nowych użytkowników. Bawcie się dobrze!


Zdjęcie

Kuchnia szwedzka.


19 odpowiedzi na ten temat

#1 Lvkash

Lvkash
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • Skąd:Wołomin

Napisany 03 czerwca 2015 - 01:20

...czyli nie samą muzyką i piwem Bataliony żyją. (ach, ta złudna nadzieja :P )
 

Dobra, ale do rzeczy. Istniał już temat, który można określić jako szkółkę języka szwedzkiego. Stwórzmy zatem "szkółkę kuchni szwedzkiej". Macie jakieś doświadczenia? Próbowaliście eksperymentów? Czy może Wasza wiedza na ten temat kończy się na legendzie o skisłym śledziu? Zapraszam do wypowiadania się, a ze swej strony wrzucam linka do kanału pewnego Szweda, który ujmuje nie tylko umiejętnościami, a prawdziwie swojskim językiem :)

https://www.youtube....ser/FoodEmperor



#2 VeloX

VeloX

    Kocur

  • Użytkownik
  • 1 550 postów
  • Skąd:Cię znam?

Napisany 03 czerwca 2015 - 01:22

Szkoła szwedzkiego czego? :wacko:
przecież oni jedzą parówki z makaronem i ziemniakami. Kuchnia szwedzka jest tragiczna i zdecydowanie nie polecam. Najlepsze co jadłem w Szwecji to była polska mielonka z puszki ;)


Dodany obrazek

#3 k4jz3r

k4jz3r
  • Sztab
  • 1 453 postów
  • Skąd:Nowa-Huta

Napisany 03 czerwca 2015 - 01:38

+1, albo herbata, którą można sobie posłodzić chlebem :)



#4 VeloX

VeloX

    Kocur

  • Użytkownik
  • 1 550 postów
  • Skąd:Cię znam?

Napisany 03 czerwca 2015 - 01:44

parafrazując zespół HETMAN:

 

Słodki chleb i słone masło

Opętani samotnością

Dawali nam na śniadanie

Kończyło się niestrawnością!


Dodany obrazek

#5 Sniegu

Sniegu

    Mordodrzyj

  • Pancerni
  • 1 594 postów
  • Skąd:Police k. Szczecina

Napisany 03 czerwca 2015 - 01:53

Pulpety majo dobre :P


- But I don't want to go among mad people!
- Oh, you can't help that. We're all mad here.

#6 Neither

Neither
  • Użytkownik
  • 1 598 postów
  • Skąd:Ostróda

Napisany 03 czerwca 2015 - 05:59

2/10. Nie polecam

Dodany obrazek


#7 Cezar

Cezar

    Gut geschäft commando

  • Użytkownik
  • 1 855 postów
  • Skąd:Warszawa

Napisany 04 czerwca 2015 - 11:28

Kebab z łosia? :v


Dodany obrazek

---------------------------------------

Dodany obrazek

#8 Ashka

Ashka
  • Pancerni
  • 428 postów
  • Skąd:Warszawa

Napisany 04 czerwca 2015 - 11:35

Kanelbullar <3

 

 

Köttbullar czyli klopsiki też dają radę, ale ilość cukru dodawana do wielu potraw jest dla mnie zaporą nie do przebycia.


Nikt z nas nie jest tak głupi, jak my wszyscy razem :D

#9 Kejti

Kejti

    Jeżdżę suzukię...

  • Użytkownik
  • 722 postów
  • Skąd:Kalmar, Sweden

Napisany 04 czerwca 2015 - 12:14

Kroppkakor, raggmunkar, kålpudding, köttbullar <3
Typowym szwedzkim zarciem na imprezach jest smörgåstårta czyli warstwowy "tort" przekladany dressingami i dodatkami np warzywa, jajka, wedliny, owoce morza. Paluchy lizać.
No i falukorv w wersji stroganoff i zapiekanej z farszem ^^
SEE CAROLUS SIZE!

My vibrator has two wheels :)

#10 Mati

Mati
  • Użytkownik
  • 1 414 postów
  • Skąd:Krakow/BBa

Napisany 25 sierpnia 2015 - 06:26

filmik jak wraz z Nina i Kejti dorwałyśmy cuchnące śledzie - surströmming, przysmak Szwecji

 

 

część druga wkrótce :v



#11 Treck

Treck

    Człowiek bez face'a

  • Sztab
  • 853 postów

Napisany 25 sierpnia 2015 - 07:52

czekamy na część drugą. To napięcie! Czy zjedzą do końca? Czy to naprawdę tak śmierdzi? Która zwymiotuje pierwsza? :P



#12 Blazej

Blazej
  • Użytkownik
  • 1 758 postów
  • Skąd:Somewhere in Time

Napisany 25 sierpnia 2015 - 10:41

dawno się tak nie ubawiłem :D białe czy czerwone?

W pierwszej chwili przeczytałem Sundstromming i myślałem że chodzi o ten Ghost Division Massive Assault na puszkę ;)


Kto nie wierzy w cuda, ten nie jest realistą - Dawid Ben Gurion

#13 Nina

Nina
  • Sztab
  • 4 058 postów
  • Skąd:Flower-Żul-strasse

Napisany 27 sierpnia 2015 - 11:46

To było dość... ciekawe przeżycie. I naprawdę miałam problem z rodzajem mięsa. Ten śledź mnie zaskoczył. Szczerze mówiąc chyba nigdy wcześniej nie widziałam surowej ryby bez głowy. Nie do końca wiedziałam co jest jadalne a co nie. To białe wyglądało zdecydowanie mniej sympatycznie. 

 

Drugi film jest u Kejti. Nie wiem czy się w końcu na yt załadował czy nie. Na nim robimy sobie kanapki śledziowe :P


I'm a victim of self-created brain defect - InLegend

#14 Kejti

Kejti

    Jeżdżę suzukię...

  • Użytkownik
  • 722 postów
  • Skąd:Kalmar, Sweden

Napisany 21 września 2015 - 12:19

Muszę przesłać komuś żeby wrzucił, bo u mnie się nie laduje
SEE CAROLUS SIZE!

My vibrator has two wheels :)

#15 Mati

Mati
  • Użytkownik
  • 1 414 postów
  • Skąd:Krakow/BBa

Napisany 26 września 2015 - 03:52

oj tam, jedna cześć wystarczy xD



#16 Ki Adi

Ki Adi
  • Użytkownik
  • 430 postów
  • Skąd:Wrocław/Londyn

Napisany 27 września 2015 - 02:15

Nie, chcemy zobaczyć całość :D

Kejti, masz jakiś przepis, albo przynajmniej nazwę tego tortu z majonezem? W Falun dawali i mi się tak teraz zatęskniło jak napisałaś :D Genialny był!
Ja w ogóle nie rozumiem o co wam chodzi z tą kuchnią. Chleb mają tostowy, on jest lekko słodkawy. tak ma być. Jak tak jeżdżę po europie, to zaczynam dochodzić do wniosku, że to tylko polski (wschodnioeuropejski?) wymysł, żeby chleb był kwaśny. 


Szwedzkie zuchy wyszły na piach
Kute w Walhalli młotem Thora po łbach
Wprost z Asgardu ich drakkar mknie
Nie wróci bo topi się!

- Swedish Pagans, tłumaczenie Błażeja.


#17 kredka

kredka

    Naczelna praczka batalionowych flag ;)

  • Użytkownik
  • 522 postów
  • Skąd:Nowa Dęba / Kraków

Napisany 28 września 2015 - 11:09

Dla mnie kanelbullary i kulki mięsne rządzą :) klopsiki przyrządzam sama chociaż nie wiem czy są bliskie tym prawdziwym szwedzkim [ale mam w planie się nauczyć]. Do tego miałam przyjemność jeść kiełbasę Faluńską zapiekaną z warzywami (także sama robiłam z przepisu na necie) i powiem Wam, że smakowe :) 

 

Sama kuchnia może nie urywa tylnej dolnej części ciała, ale są rzeczy niepowtarzalne. Takie, które jesz i wiesz, że jesteś w Szwecji :) 


Dewastator naczyń barowych.

---------------------

Dodany obrazek

#18 Kejti

Kejti

    Jeżdżę suzukię...

  • Użytkownik
  • 722 postów
  • Skąd:Kalmar, Sweden

Napisany 29 września 2015 - 04:51

Bzdura. Pieczywo mają przeróżne, dużo większy wybór niż w Polsce tak naprawdę. Na zakwasie też.
Jednakowoż polskie razowe czy żytnie pieczywo z takiej "domowej" piekarenki to najlepsze na świecie.

A co do przepisu: wpisz sobie po prostu smörgåstårta przepis w guglach i posprawdzaj. To jest naprawdę proste do zrobienia i nie ma przepisu konkretnego, bo tak jak kanapkę możesz go zrobić ze wszystkim. W Szwecji robi się go głównie z łososiem, krewetkami, jajkiem i świeżymi warzywami typu ogórek, pomidor, rukola z dodatkami koperku czy cytryny :)
SEE CAROLUS SIZE!

My vibrator has two wheels :)

#19 Ki Adi

Ki Adi
  • Użytkownik
  • 430 postów
  • Skąd:Wrocław/Londyn

Napisany 02 października 2015 - 11:26

ooo dzięki, na pewno ogarnę :)


Szwedzkie zuchy wyszły na piach
Kute w Walhalli młotem Thora po łbach
Wprost z Asgardu ich drakkar mknie
Nie wróci bo topi się!

- Swedish Pagans, tłumaczenie Błażeja.


#20 Blazej

Blazej
  • Użytkownik
  • 1 758 postów
  • Skąd:Somewhere in Time

Napisany 21 października 2015 - 05:48

Wisiało dziś na interii:

 

http://smaker.pl/prz...ramarcina1.html


Kto nie wierzy w cuda, ten nie jest realistą - Dawid Ben Gurion




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników